Location,3363KG Sliedrecht
secretariaat@rfdx.eu

Propagatie

 

Radio voortplanting zoals elektromagnetische golven, wanneer in de vorm van radiofrequenties handelen wanneer deze worden verzonden. Dit kan onder meer de manier waarop ze bewegen wanneer overgebracht op de grond of in de verschillende niveaus van de atmosfeer. Radio propagatie kan worden beïnvloed door verschillende atmosferische omstandigheden, dus voorspellen hoe de radiogolven verplaatsen kan behulpzaam zijn een groot aantal praktische manieren.

Elektromagnetische golven worden gebruikt op vele manieren, zowel in de natuur voorkomende en door de mens gemaakt. Ze komen voor in de natuur als gevolg van bepaalde gebeurtenissen, zoals bliksem, en zijn het resultaat van de signalen van objecten in de ruimte, zoals een quasar. Deze golven worden vaak kunstmatig gemaakt om te dienen als een werkwijze voor navigatie en communicatie, hoewel zij zeker niet beperkt tot dit en worden gebruikt in talloze andere manieren.

Het voorspellen van radio propagatie is een complexe taak. Behalve onderworpen soortgelijke invloeden zoals lichtbreking en absorptie, radiogolven zich ook anders op verschillende frequenties en verschillende delen van de atmosfeer en troposfeer. Het is het gemakkelijkst te voorspellen vrije ruimte, die ruimte waar er niet uit te interfereren met de golven.

De weg radio propagatie vindt plaats in directe relatie tot de frequentie en golflengte. Voor golf bij een zeer lage frequentie en een langere golflengte, zou de radio propagatie plaatsvinden als een interactie met het oppervlak van de aarde. Het signaal zou de oppervlakte van de aarde te omhelzen, en bewegen met zijn kromming. Dit type signaal kan worden gebruikt in een onderzeeboot of schip.

Als een golf waren op een zeer hoge frequentie en kortere lengte, zou radio propagatie plaatsvinden als een direct signaal, aangeduid als line-of-sight voortplanting. Dit gebeurt tussen twee objecten antennes en zichtbaar elkaar, zoals de manier waarop een televisie-antenne pikt een signaal van een televisiezender.

Ongeacht waar radio propagatie plaatsvindt, is er bijna altijd de kans op storing. Naast de atmosfeer en troposfeer en de elementen die ze bevatten, zijn er andere natuurlijke elementen die interferentie kunnen veroorzaken. Dit geldt ook voor de regen, bliksem, en zelfs zonnevlammen. Door deze mogelijke onbetrouwbaarheid, veel van de belangrijkste communicatiesystemen, zoals nood zenders en tijdens de vlucht communicatie vliegtuigen, verplaatst van op de grond radiozenders satellieten. Hierdoor ontstaat een meer stabiele verbinding en een met minder kans op storing.

  • Radiotelescopen detecteren radiogolven, een vorm van elektromagnetische straling uit de ruimte.
  • De troposfeer is de laag van de atmosfeer van de aarde die in contact komt met de grond.
  • Zonnevlammen kunnen interfereren met radio propagatie.
  • Bliksem kan interfereren met radio propagatie.

 

 

RFDX de vereniging voor alle radio amateurs